Waarom uw WOZ-waarde laten controleren en bezwaar maken?
Gemeenten stellen de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw vast op een vaste datum, ook wel waardepeildatum genoemd, namelijk 1 januari.
Bij de taxatie van de woning kijkt de gemeente naar prijzen van soortgelijke, (recent verkochte) woningen in de buurt. De gemeente moet hierbij rekening houden met de onderlinge verschillen tussen de beschikbare verkoopcijfers en uw woning. Doordat dit gemeentelijke proces veelal geautomatiseerd is, komt het vaak voor dat de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld.
Bij een te hoge WOZ-waarde betaalt u al snel honderden euro’s per jaar te veel aan belastingen, zoals de onroerende zaak-, inkomsten-, erf- en waterschapsbelasting. U maakt Gratis WOZ bezwaar Breda 6 weken na dagtekening.
WOZ-waarde eigen woning
De hoogte van de WOZ-waarde bepaalt ook de hoogte van diverse belastingen:
- de onroerendezaakbelasting (ozb)
- inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
- waterschapsbelasting.
Een te hoge WOZ-waarde zorgt er dus voor dat u te veel belasting betaalt. Gemiddeld stelt een gemeente voor 5% van het aantal woningen de WOZ waarde te hoog vast.
In de periode vanaf half januari tot begin maart versturen alle gemeenten in Nederland de zogenaamde WOZ-beschikkingen en aanslagen gemeentelijke belastingen.